Social shift, Social media

De Social Shift: de strategie en de merkambassadeurs

down-arrow

Zoals in het vorige blog over de Social Shift al te lezen was, is de Social Shift als het ware een beweging van vijf stappen die nooit ophoudt. In dat blog heeft Koen Jordaans wat verteld over de Social Shift in zijn algemeen. Ik ga in dit blog wat meer vertellen over het gedeelte van de Social Shift waar ik het meest bij betrokken ben. Namelijk de eerste twee stappen van het proces: het opmaken van de strategie en het inzetten van de merkambassadeurs.


Strategie bepalen

Je begint het Social Shift-traject met het opstellen van een doelgerichte strategie. Hiervoor ga je een aantal dingen op een rijtje zetten. Wij doen dat aan de hand van een template. Ten eerste ga je kijken naar de identiteit van je organisatie. Hierbij ga je een aantal dingen in kaart brengen: je missie, je visie, je kernwaardes, je unique selling points (USP’s) en je producten en diensten. Zorg dat je veel aandacht aan dit template besteedt en het toetst bij je medewerkers. Bij alles wat je verder in je Social Shift-traject doet, komt dit template namelijk van pas. Hierin zit ‘m namelijk het verschil tussen ‘iets leuks met social media doen’ en ‘social media strategisch inzetten om je doelen te bereiken’. Van het selecteren van je ambassadeurs tot en met het bepalen van je tone of voice: je leidt het allemaal af van wat je in dit template hebt ingevuld.


Als je je identiteit hebt vastgesteld ga je je doelstellingen en doelgroepen bepalen. Je gaat voor je organisatie beslissen wat je met je online media wil bereiken en wie je wil bereiken. Zo heb je als bedrijf duidelijk wat je doelstellingen zijn. Als je weet wie je doelgroep is, kun je waarschijnlijk vrij makkelijk bepalen via welke social media-platforms je die kunt bereiken. Dat kan door onderzoeken te raadplegen, maar ook door het simpelweg na te gaan en na te vragen. zoals je ook voor een ‘gewoon’ marketingonderzoek zou doen.


Vervolgens de contentstrategie. Je gaat hierbij eigenlijk terugkijken naar je USP’s: wat maakt jouw organisatie uniek? Stel: je zegt als bedrijf dat je een innovatieve werkgever bent, dan zul je dat in je contentstrategie moeten gaan verwerken en bewijzen door middel van die content te delen. Wanneer je deze strategie dan hebt bepaald, kun je op zoek naar de juiste ambassadeurs.


Merkambassadeurs inzetten

Na het zoeken van de juiste ambassadeurs en het vaststellen van de strategie ontstaat er een tweesplitsing: het inzetten van de merkambassadeurs en de start van de campagnes. Ik zal hier verder ingaan op het inschakelen van de ambassadeurs. In een volgend blog zal Marijn het proces van de campagnes toelichten.


Als ik de afgelopen jaren iets heb geleerd, is het dat de Social Shift alleen kans van slagen heeft als de organisatie er haar eigen draai aan kan geven. En hoe doe je dit? Betrek je medewerkers bij dit traject! Zij kennen immers je doelgroep en dit zorgt voor betrokkenheid en draagvlak. Je medewerkers zullen content gaan creëren en deze vervolgens ook delen op hun eigen social media kanalen. De rol van je medewerkers is dus cruciaal. Hoeveel dat er zijn en welke dat zijn hangt van je organisatie af, maar mijn advies is om in ieder geval vertegenwoordigers te betrekken uit verschillende disciplines van je bedrijf en het liefste een mooie afspiegeling van je organisatie te geven. Maar denk hier goed over na: dit is belangrijk voor je input, je output en – belangrijker nog – het draagvlak.


Je merkambassadeurs worden verdeeld over vier groepen: de Social Master (degene die er verantwoordelijk voor is dat de Social Shift daadwerkelijk bijdraagt aan de strategische doelen van de organisatie), de Social Editor (degene die ervoor zorgt dat de juiste berichten worden gemaakt en verspreid), de Social Creator (degene die ervoor zorgt dat de benodigde content daadwerkelijk wordt gemaakt) en de Social Publisher (degene die de content deelt). Deze vier zijn allen verantwoordelijk voor hun eigen taken, maar sturen elkaar ook bij, waardoor de kennis dus ook wordt gedeeld. 


Deze merkambassadeurs werken aan de hand van een cirkel (zie afbeelding). De buitenste cirkel is wat de mensen daadwerkelijk moeten doen. Mensen inspireren om content te maken, daarna mobiliseren om het proces uit te voeren, waarderen in de vorm van een bedankje en tot slot reflecteren om het proces te verbeteren. In de binnenste cirkel (plan, do, check, act) gaat het erom hoe de stappen van de theorie moeten worden uitgevoerd. Zo is voor iedereen duidelijk hoe de Social Shift wordt toegepast.

You may also like

Merkwaarde verhogen door het ...
on juni 3, 2019

Schivinski en Dabrowski deden onderzoek naar de invloed van social media op de merkattitude en de ...

commentIcon 0 Comments
Chris Stomp
Social shift inzetten voor ...
on juni 3, 2019

Om de toegevoegde waarde van de Social Shift binnen recruitment te behandelen is het verstandig om ...

commentIcon 0 Comments
Chris Stomp
Hoe bepaal ik mijn doelgroep?
on juni 3, 2019

Wist jij dat je op 16.000 kenmerken kan targetten om jouw doelgroep te bereiken? Vaak bestaat ‘de ...

commentIcon 0 Comments
Chris Stomp
Het effect van paid content ...
on juni 3, 2019

Merkzoekwoorden kunnen met meer dan 1000% verhoogd worden door middel van retargeting* Uit ...

commentIcon 0 Comments
Chris Stomp
Even voorstellen: de social shift
on juni 3, 2019

Wist je dat een bericht op jouw bedrijvenpagina steeds minder bereik genereert door de algoritmes ...

commentIcon 0 Comments
Chris Stomp
Waarom is een contentstrategie zo ...
on juni 3, 2019

Hoe zet je social media als organisatie strategisch zodat deze concreet bijdraagt aan je online ...

commentIcon 0 Comments
Chris Stomp