Kanteling in denken 

Veel bedrijven zien de kracht van social media en met name om medewerkers in te zetten als merkambassadeurs. Echter lopen zij vaak vast op de volgende 4 uitdagingen.

 • Cultuur
  'Doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg'-mentaliteit
  "Waarom zou iemand het interessant vinden wat ik de hele dag doe?"
 • Kennis
  Doordat het medialandschap continue in beweging is kunnen mensen de ontwikkelingen niet goed bijhouden
 • Tijd
  In iedere branche komen we het tegen; Onze mensen hebben geen tijd om er wat 'bij' te doen
 • Gedrag
  In de vrije tijd is iedereen heel actief in Whatsapp-groepjes, Facebook, Pinterest en Instagram etc. Maar zakelijk is dat toch een ander verhaal. 


"Hoe bind je je medewerkers om echte ambassadeurs van hen te maken?"

De Om deze uitdagingen te tackelen biedt de Social shift een praktische methode, maar ook een kanteling in denken: van social media naar social thinking. Door de inzet van social media goed te organiseren en hierbij nadrukkelijk je medewerkers te betrekken, ontsluit je je organisatie en maak je van je medewerkers je beste ambassadeurs. Het biedt een oplossing voor de 4 uitdagingen die hierboven beschreven staan.
 
 • Cultuur
  Ambassadeurs uitleggen dat het wel interessant is om verhalen van de werkvloer te delen.
  (Dit kan via fysieke workshops of via e-learning)
  De cultuur binnen een organisatie komt in beeld en levert nog meer trotse medewerkers op.
 • Kennis
  De Social Master faciliteert zoveel mogelijk. Via het Apostle platform is het kinderlijk eenvoudig om berichten te delen.
  Het kennisniveau wordt verhoogt door e-learning per niveau of workshops. 
 • Tijd
  Door gebruik te maken van het Apostle platform/app kost het bijna geen tijd voor de ambassadeurs. De Social Master bespaart in tijd doordat je via 1 online omgeving alle kanalen (zakelijke pagina's en ambassadeurs) kan onderhouden.
 • Gedrag
  Door de content stroom op gang te brengen, een leaderboard en onderling succesjes te delen verandert het gedrag. Per branche zien we grote verschillen. Als er focus is kan het heel snel gaan. In de regel duurt het een half jaar tot een jaar voordat een grote groep geactiveerd is.

 

Medewerkers als online merkambassadeur, maar waarom dan?

Ze worden de oren en ogen van je organisatie, je antennes, je voelsprieten. Ze gaan zenden en ontvangen namens jou en je organisatie of je merk, overal waar en wanneer dat nodig is: tijdens het werk, maar ook daarbuiten. Op die manier worden ze je communicatieprofessionals, marketeers, sales medewerkers en recruiters in één, 24/7 bovendien. Daarnaast wordt de binding vergroot onderling en met relaties van de organisatie.

Want als zij vertellen hoe gaaf het werken is bij jouw organisatie, dan kan geen (personeels-) advertentie daar tegenop. En als de buitenwereld ziet met hoeveel passie jouw producten gemaakt worden, verkoopt dat echt een stuk makkelijker.

"Je medewerkers worden ook de oren en ogen van je organisatie, je antennes, je voelsprieten"

 

Toolbox

De Social shift-methodiek is een op maat samengesteld activatietraject waarmee je je medewerkers ontwikkelt tot ambassadeurs die goed zichtbaar zijn op social media. De Social shift biedt een toolbox die bestaat uit verschillende onderdelen die in principe iedere recruiter, marketeer of communicatieprofessional kan implementeren. Heb je hulp nodig dan kan een van de Social shift partners je helpen bij de implementatie. 

De Toolbox bestaat uit:

 • Apostle platform en apps
 • Boek
 • Templates
 • Werkwijze
 • Planning
 • Kennisbank

 

Apostle platform

Het platform maakt het super eenvoudig om berichten te verspreiden onder je medewerkers.
Binnen de Social shift is dit een cruciaal onderdeel om de shift echt te kunnen maken. Met de apps is het mogelijk om foto's en video's te uploaden vanaf de werkvloer.

Bekijk hier de video met uitleg over het Apostle platform. 


APOSTLE_001B_AMBASSADEURSPLATFORM_1080p_NL_V2.1 

 

 

 

 

 

 

Tutorials apps

Voorstellen bericht android (incl. downloadmogelijkheid)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorstellen bericht IOS (incl. downloadmogelijkheid). klik op voorstellen bericht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bericht verspreiden. klik op bericht delen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gamefication. klik op klassement

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Collega's volgen. Klik op tijdlijn en filters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Boek

Een boek met een top 5 ranking op de managementboek top100-lijst. De methodiek wordt beschreven en onderbouwd met 6 mooie cases van Umc Utrecht, Jobxion bouw en techniek, De Persgroep, Centralpoint, IBN en Vivent. Inmiddels kunnen we daar vele cases aan gaan toevoegen zoals bijvoorbeeld Shimano, Douwe Egberts en DPD.

Bestel hier het boek over de Social shift - van social media naar social thinking.
Boek bestellen


Templates

Dit zijn de templates die ook omschreven staan in het boek en wij hanteren om content strategieën, contentplanningen en  doelgroep segmentaties te doen. Deze zijn gratis te downloaden via Templates


Werkwijze

Het management en de afdeling marketing/communicatie nemen daarbij vooral een faciliterende rol in: ze zorgen voor een structuur én een klimaat waarin de medewerkers optimaal de mogelijkheid hebben om content voor te stellen, te maken en te delen. Daarvoor werkt de Social Shift met vier rollen: 

 • De Social Master is de projectmanager en verwerkt de berichten in het Apostle platform. Meestal is dit een communicatie professional of (HR-) marketeer. De Social Master doorloopt alle bovenstaande stappen. Deze stappen staan in een handig Trelloboard  https://trello.com/b/xw20TyQb/social-shift-voorbeeld
 • De Social Editors zijn de aanjagers van een bepaalde contentpijler. Zij worden het gezicht van het bedrijf rondom de topics binnen een contentpijler. Zij jagen de andere ambassadeurs aan om content in te sturen en berichten te delen. 
 • De Social Creators is een rol die een ambassadeur krijgt omdat hij/zij het leuk vindt om foto's en video's te maken en in te sturen die passen binnen een contentpijler. Door gerichte opdrachten te geven (via het platform kan de Social Master en Editor notificaties inplannen) kost deze rol weinig tijd maar ben je aan het samenwerken aan een authentieke beeldbank van jouw organisatie.
 • Social Publishers delen de voorgestelde berichten op hun persoonlijke kanalen binnen hun netwerken. Door hen in te delen per afdeling of per contentpijler zorgt de Social Master ervoor dat de berichten relevant zijn voor de ambassadeurs.

En hoe gek het ook klinkt: deze eenvoudige structuur is cruciaal om de contentstroom op gang te brengen en te houden. Maak je die afspraken niet, dan verzandt elk traject – niet één uitgezonderd – na verloop van tijd in het aloude ad hoc social media-management van af en toe een berichtje plaatsen als iemand toevallig tijd en energie heeft.


Planning

We adviseren om een planning te maken op basis van onderstaand schema.
Via planning ga je naar het Trelloboard waarbij alle onderdelen beschreven staan. 

Schermafbeelding 2019-07-05 om 13.03.50

 


Kennisbank


In de kennisbank van Apostle staan de features en meest gestelde vragen omschreven.
Deze is te benaderen via deze link kennisbank

Begrip en samenwerking

Naast een continue contentstroom heeft die duidelijke structuur een misschien nog wel belangrijker effect. Dankzij de samenwerking tussen al die medewerkers, afdelingen en vestigingen zie je in bijna alle trajecten dat muren en eilandjes verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen begrip en samenwerking.

Zoals je in de cases in het boek kunt lezen, leert de Social Shift de deelnemers namelijk op een andere manier naar zichzelf en de organisatie te kijken. Als gevolg daarvan ontstaat er een nieuwe communicatie-infrastructuur met duurzame communicatielijnen. Kenmerkend daarbij is dat de hiërarchie in de organisatie vermindert en dat de 'lagen' en 'kolommen' vloeiender in elkaar gaan overlopen. 

Veel beter beeld 

Als tegelijkertijd nieuws en verhalen uit de diverse onderdelen van de organisatie via social media gedeeld worden, krijgen de medewerkers – én het management – een veel beter beeld van wat er zich binnen die organisatie allemaal afspeelt. 

"Eenheid, gelijkgestemdheid en draagvlak zijn de factoren die bepalen hoe succesvol een organisatie is"

En andersom: als ook het management actief zijn verhalen op social media deelt, krijgen de medewerkers meer gevoel bij de visie, die stip op de horizon en de weg daarnaartoe. (Reageer als manager ook op de berichten van je medewerkers. Je zult zien dat dit erg motiverend werkt: ze worden gehoord en gewaardeerd!) 

Bijzondere dynamiek

Door deze nieuwe communicatiepatronen komt er steevast een bijzondere dynamiek op gang. Medewerkers stellen zich open, treden buiten hun comfortzone, begrijpen de koers van de organisatie beter, tonen meer betrokkenheid bij hun collega’s en gaan uiteindelijk beter samenwerken. En het management leert de organisatie beter kennen, krijgt vertrouwen, durft los te laten, denkt minder in hokjes en gaat veel beter de dialoog met de medewerkers aan. 

Zo zie je eenheid, gelijkgestemdheid en draagvlak ontstaan, bij uitstek de factoren die bepalen hoe succesvol een organisatie is.

Wat begon als social media-strategie wordt zo 'opeens' een strategisch organisatie-instrument. Een Social Shift dus: van social media naar social thinking.


Heb je nog vragen? plan hier een online meeting in met een medewerker

Plan een afspraak
 

 

You may also like

Social shift als vertrekpunt van ...
on augustus 2, 2019

Social media gaan een centrale rol spelen in zowel interne als externe communicatie. Wij geloven ...

commentIcon 0 Comments
Koen Jordaans
Apostle als employer brand
on augustus 1, 2019

Werken bij Apostle: what’s in it for you?   Lijkt werken bij Apostle je wel wat? Terecht! 😊 Je ...

commentIcon 0 Comments
Koen Jordaans
[CASE] Publisher: 'Sales and ...
on juli 29, 2019

'We are actually making a double Social Shift with De Persgroep. On the one hand we have deployed ...

commentIcon 0 Comments
Marijn van Puijenbroek
[CASE] Recruitment agency: 'Our ...
on juli 29, 2019

'As a recruiter you are always looking for people. And so to the places where they can best be ...

commentIcon 0 Comments
Gijs
[CASE] Reintegration company: 'On ...
on juli 29, 2019

I had already lined up the theories behind the Social Shift for a while. But you can discover ...

commentIcon 0 Comments
Gijs
[CASE] IT-reseller: Social has ...
on juli 29, 2019

Selling products can be done by every IT reseller. But there is a lot more to it when it comes to ...

commentIcon 0 Comments
Gijs