Kanteling in denken 

Waarom is de Social shift ontstaan?

De allerhoogste vorm van communicatie is die van mens tot mens. Alleen met oprechte, authentieke en persoonlijke communicatie is het immers mogelijk om je visie, geloof, drijfveren, ideeën en inspiratie écht aan anderen over te brengen en daarmee écht een verschil te maken in deze wereld. Zet daarom alles wat je doet in het teken van díé vorm van communicatie: oprecht, authentiek en vooral... persoonlijk.

Employee advocacy en Social shift

Social media bieden je ongekende mogelijkheden om je visie, geloof, drijfveren, ideeën en inspiratie te delen met de rest van de wereld. Betrek je je medewerkers hierbij en heb je een slimme social media-benadering, dan kun je de voor jou relevante netwerken bereiken. Dit noemen we employee advocacy: maak gebruik van de socialmediakanalen van je medewerkers. Dat vraagt wel om oprechte, authentieke en zo persoonlijk mogelijke content én een andere organisatie van je communicatie. De Social Shift helpt je daarbij.

Wat is de Social shift?

De Social Shift-methodiek is een activatietraject waarmee je je medewerkers stap voor stap ontwikkelt tot de online ambassadeurs van jouw organisatie. Doordat ze oprechte, authentieke en persoonlijke content over hun werk delen met hun netwerk, dragen ze fundamenteel bij aan je doelstellingen op het gebied van sales, marketing, communicatie, organisatie en recruitment. Door dat te ondersteunen met een strategisch contentplan, e-learning, trainingen en Apostle Connect, benut je eindelijk het enorme communicatiepotentieel van social media. 

Veel bedrijven zien de kracht van social media en met name om medewerkers in te zetten als merkambassadeurs. Echter lopen zij vaak vast op de volgende 3 uitdagingen:

 • Kennis
  Doordat het medialandschap continue in beweging is, kunnen mensen de ontwikkelingen niet goed bijhouden.
 • Tijd
  In iedere branche komen we het tegen: "Onze mensen hebben geen tijd om er wat 'bij' te doen."
 • Gedrag
  In de vrije tijd is iedereen heel actief in Whatsapp-groepjes, Facebook, Pinterest en Instagram etc. maar zakelijk is dat toch een ander verhaal. 

"Hoe maak je van je medewerkers echte ambassadeurs?"

De Social shift biedt een praktische methode, maar het is ook een kanteling in denken: van social media naar social thinking. Door je social media goed te organiseren en hierbij nadrukkelijk je medewerkers te betrekken, ontsluit je je organisatie en maak je van je medewerkers je beste ambassadeurs. Het biedt een oplossing voor de 3 uitdagingen die hierboven beschreven staan.
 
 • Kennis
  Ambassadeurs krijgen toegang tot een e-learning met uitleg waarom de Social Shift voor hen interessant is, uitleg over hoe de app werkt en voorbeelden. 
 • Tijd
  Door gebruik te maken van het Apostle platform/de app, bespaar je tijd. De Social Master kan namelijk via één online omgeving alle kanalen (zakelijke pagina's en ambassadeurs) onderhouden.
 • Gedrag
  Met een e-activation programma veranderen we het gedrag. Onderdelen uit het programma zijn o.a. gamefication, e-learning, notifications en challenges.

Medewerkers als online merkambassadeur, maar waarom dan?

Ze worden de oren en ogen van je organisatie, je antennes, je voelsprieten. Ze gaan zenden en ontvangen namens jou en je organisatie of je merk, waar en wanneer dat nodig is: tijdens het werk, maar ook daarbuiten. Op die manier worden ze je communicatieprofessionals, marketeers, sales medewerkers en recruiters in één, 24/7 bovendien. Daarnaast wordt de binding onderling vergroot, maar ook met relaties van de organisatie. Want als zij vertellen hoe gaaf het is om te werken bij jouw organisatie, dan kan geen (personeels-) advertentie daar tegenop. Als de buitenwereld ziet met hoeveel passie jouw producten gemaakt worden, verkoopt dat echt een stuk makkelijker.

"Je medewerkers worden ook de oren en ogen van je organisatie, je antennes, je voelsprieten"

Toolbox

De Social shift-methodiek is een op maat samengesteld activatietraject waarmee je je medewerkers ontwikkelt tot ambassadeurs die goed zichtbaar zijn op social media. De Social shift biedt een toolbox die bestaat uit verschillende onderdelen die in principe iedere recruiter, marketeer of communicatieprofessional kan implementeren. Heb je hulp nodig dan kan een van de Social shift partners je helpen bij de implementatie. 

De Toolbox bestaat uit:

 • Apostle platform en apps
 • Boek
 • Templates
 • Werkwijze
 • Planning
 • Kennisbank

 

Boek

Het boek Social Shift - Van social media naar social thinking, geschreven door Koen Jorndaans, heeft een top 5 ranking op de managementboek top100-lijst. In het boek wordt de Social Shift-methodiek beschreven en onderbouwd met 6 mooie cases van Umc Utrecht, Jobxion bouw en techniek, De Persgroep, Centralpoint, IBN en Vivent. Inmiddels kunnen we daar vele cases aan toevoegen zoals Shimano, Douwe Egberts en DPD.

Bestel hier het boek over de Social shift: 
Boek bestellen


Templates

Dit zijn de templates die ook omschreven staan in het boek en die wij hanteren om content strategieën, content planningen en  doelgroep segmentaties te doen. Deze zijn gratis te downloaden via Templates


Werkwijze

Het management en de afdeling marketing/communicatie nemen daarbij vooral een faciliterende rol in: ze zorgen voor een structuur én een klimaat waarin de medewerkers optimaal de mogelijkheid hebben om content voor te stellen, te maken en te delen. Daarvoor werkt de Social Shift met vier rollen: 

 • De Social Master is de projectmanager die de berichten verwerkt in het Apostle platform. Meestal is dit een communicatie professional of (HR-) marketeer. De Social Master doorloopt alle bovenstaande stappen. Deze stappen staan in een handig Trelloboard  https://trello.com/b/xw20TyQb/social-shift-voorbeeld
 • De Social Editors zijn de aanjagers van een bepaalde contentpijler. Zij worden het gezicht van het bedrijf rondom de topics binnen een contentpijler. Zij jagen de andere ambassadeurs aan om content in te sturen en berichten te delen. 
 • Social Creator is een rol die een ambassadeur krijgt omdat hij/zij het leuk vindt om foto's en video's te maken en in te sturen die passen binnen een contentpijler. Door gerichte opdrachten te geven (via het platform kunnen de Social Master en - Editors notificaties inplannen), kost deze rol weinig tijd maar ben je wel aan het samenwerken aan een authentieke beeldbank van jouw organisatie.
 • Social Publishers delen de voorgestelde berichten op hun persoonlijke kanalen binnen hun netwerk. Door hen in te delen per afdeling of per contentpijler zorgt de Social Master ervoor dat de berichten relevant zijn voor de ambassadeurs.

Hoe gek het ook klinkt: deze eenvoudige structuur is cruciaal om de contentstroom op gang te brengen en te houden. Maak je die afspraken niet, dan verzandt elk traject – niet één uitgezonderd – na verloop van tijd in het aloude ad hoc social media-management van af en toe een berichtje plaatsen als iemand toevallig tijd en energie heeft.
Planning

We adviseren om een planning te maken op basis van onderstaand schema.
Via planning ga je naar het Trelloboard waarbij alle onderdelen beschreven staan. 

Kennisbank

In de kennisbank van Apostle staan de features en meest gestelde vragen omschreven.
Deze is te benaderen via deze link kennisbank

Begrip en samenwerking

Naast een continue contentstroom heeft die duidelijke structuur een misschien nog wel belangrijker effect. Dankzij de samenwerking tussen al die medewerkers, afdelingen en vestigingen zie je in bijna alle trajecten dat muren en eilandjes verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen begrip en samenwerking.

Zoals je in de cases in het boek kunt lezen, leert de Social Shift de deelnemers namelijk op een andere manier naar zichzelf en de organisatie te kijken. Als gevolg daarvan ontstaat er een nieuwe communicatie-infrastructuur met duurzame communicatielijnen. Kenmerkend daarbij is dat de hiërarchie in de organisatie vermindert en dat de 'lagen' en 'kolommen' vloeiender in elkaar gaan overlopen. 

Veel beter beeld 

Als tegelijkertijd nieuws en verhalen uit de diverse onderdelen van de organisatie via social media gedeeld worden, krijgen de medewerkers – én het management – een veel beter beeld van wat er zich binnen die organisatie allemaal afspeelt. 

"Eenheid, gelijkgestemdheid en draagvlak zijn de factoren die bepalen hoe succesvol een organisatie is"

En andersom: als ook het management actief zijn verhalen op social media deelt, krijgen de medewerkers meer gevoel bij de visie, die stip op de horizon en de weg daarnaartoe. (Reageer als manager ook op de berichten van je medewerkers. Je zult zien dat dit erg motiverend werkt: ze worden gehoord en gewaardeerd!) 

Bijzondere dynamiek

Door deze nieuwe communicatiepatronen komt er steevast een bijzondere dynamiek op gang. Medewerkers stellen zich open, treden buiten hun comfortzone, begrijpen de koers van de organisatie beter, tonen meer betrokkenheid bij hun collega’s en gaan uiteindelijk beter samenwerken. Bovendien leert management de organisatie beter kennen, krijgt vertrouwen, durft los te laten, denkt minder in hokjes en gaat veel beter de dialoog met de medewerkers aan. 

Zo zie je eenheid, gelijkgestemdheid en draagvlak ontstaan, bij uitstek de factoren die bepalen hoe succesvol een organisatie is.

Wat begon als social media-strategie wordt zo 'opeens' een strategisch organisatie-instrument. Een Social Shift dus: van social media naar social thinking.


Heb je nog vragen? Plan hier een online meeting in met een medewerker.

Plan een afspraak
 

 

You may also like

Social shift als vertrekpunt van ...
on augustus 2, 2019

Social media gaan een centrale rol spelen in zowel interne als externe communicatie. Wij geloven ...

commentIcon 0 Comments
Koen Jordaans
Apostle als employer brand
on augustus 1, 2019

Werken bij Apostle: what’s in it for you?   Lijkt werken bij Apostle je wel wat? Terecht! 😊 Je ...

commentIcon 0 Comments
Koen Jordaans
Social Shift: medewerkers werven ...
on juli 17, 2019

Ik herhaal het uit den treure, maar de rol van je medewerkers is cruciaal bij de Social Shift. De ...

commentIcon 0 Comments
Marijn van Puijenbroek
Het effect van paid content ...
on juni 3, 2019

Merkzoekwoorden kunnen met meer dan 1000% verhoogd worden door middel van retargeting* Uit ...

commentIcon 0 Comments
Marijn van Puijenbroek
Social shift
on oktober 23, 2019

Kanteling in denken  Waarom is de Social shift ontstaan? De allerhoogste vorm van communicatie is ...

commentIcon 0 Comments
Koen Jordaans
Wat is social sales?
on juni 3, 2019

Een echte salesprofessional wil maar één ding: scoren. De Social Shift is daar een uitstekend ...

commentIcon 0 Comments
Chris Stomp