De grootste verandering die social media teweeg hebben gebracht, is dat marketing veel meer tweerichtingsverkeer is geworden. Natuurlijk had je voorheen ook mogelijkheden om de interactie met je doelgroepen aan te gaan, maar dat was praktisch gezien een stuk lastiger. Een marketingonderzoek, een paneldiscussie of een cocreatiesessie is nu eenmaal veel bewerkelijker dan een gerichte dialoog op social media. Bovendien bereik je via social media veel meer mensen, en ook nog eens veel sneller. Makkelijker zenden en luisteren dus. Laten we van beide eens bekijken wat dat voor jou als marketeer betekent.

Zenden

Wie wil je zijn en wat wil je uitdragen? Dat zijn de vragen die aan de basis van elke marketingactie liggen. De Social Shift komt hierbij op twee manieren van pas. Allereerst kun je nu een breedgedragen antwoord op die vragen geven. Voorheen werd dat antwoord vanuit de ivoren toren bedacht (directie, management, extern bureau), nu ben je als het ware gedwongen om het samen met mensen uit je organisatie te formuleren. Tijdens de implementatie van de Social Shift werk je immers nauw samen met je medewerkers. Zij zijn dus betrokken bij de totstandkoming van de strategie, en dus ook bij het formuleren van wie je bent en wat je wilt uitdragen. Die wisselwerking met je medewerkers leidt tot betere inzichten voor jou als marketeer, maar óók tot het draagvlak dat nodig is om de organisatie achter je te krijgen.

Daarnaast kun je dankzij de Social Shift een authentiek verhaal vertellen. Je doelgroep vindt de stroom aan berichten die vanuit de organisatie (en je relaties) op gang komt immers eindeloos veel overtuigender dan die advertentie die je plaatste of die mailing die je stuurde. Met de Social Shift wordt ook zenden opeens authentieke en dus waardevolle communicatie.

 

Luisteren

Ook luisteren kun je dankzij de komst van social media veel beter dan voorheen. Met name de reacties op de berichten die je stuurt, leveren je veel inzichten op. Je ziet bijvoorbeeld welke onderwerpen iets met je doelgroepen doen, waar ze enthousiast van worden en wat hen irriteert. Maar vergeet ook de input die ze met je delen niet. Als jij je kennis met anderen deelt, krijg je daar kennis voor terug, bijvoorbeeld in de vorm van aanvullingen, discussies of ervaringen. De dynamiek die dat op gang brengt, zorgt ervoor dat je niet alleen als kennispartner gezien wordt (als je het goed doet tenminste), maar ook als een partij die ertoe doet.

Betrek je doelgroep als een soort ‘hulplijn’ bij elke stap in het proces

Denk ook overigens aan wat de statistieken je vertellen. Welke mensen liken je berichten geregeld? Bij wat voor organisaties werken zij? Welke onderwerpen oogsten bijval? Dat is allemaal waardevolle input waar jij je marketingstrategie op kunt afstemmen. Vergeet het ‘luisteraspect’ dan ook niet bij het formuleren van je kpi’s.

 

Nieuwe proposities uitproberen

Als marketeer ben je doorgaans degene die nieuwe propositie bedenkt en in de markt zet. Daar komt het spel van zenden en luisteren natuurlijk uitstekend bij van pas. Betrek je doelgroep als een soort ‘hulplijn’ bij elke stap in het proces, dan krijg je op de snelste manier de meest relevante feedback:

  • Vraag in het begin van het proces wat ze van je basisidee vinden.
  • Toets wat de nieuwe propositie voor hen betekent.
  • Verfijn verderop in het proces je propositie steeds verder door om feedback te vragen en deze meteen te verwerken.
  • Maak hun deelname bijzonder, bijvoorbeeld door hun een sneak preview of bepaalde incentives te geven.
  • En ten slotte: vraag bij lancering of ze je verhaal met anderen willen delen.

Zo kom je veel sneller tot een scherpe, marktgerichte propositie en uitwerking daarvan. Voorwaarde is wel dat je transparant durft te zijn. Maar je zult zien: dat alleen al wordt enorm gewaardeerd. Lees het verhaal van Talentencampus Oss verderop maar eens. Daarin vertelt Richard van Ommen hoe hij de Social Shift gebruikte om zijn propositie aan te scherpen, en in feite zelfs zijn organisatie opnieuw te definiëren.

Die wisselwerking met je medewerkers leidt tot betere inzichten voor jou als marketeer, maar óók tot het draagvlak dat nodig is om de organisatie achter je te krijgen. 

 

See, Think, Do en Care

Social Shift helpt je tijdens de See- en Think-fase erg met zenden en luisteren en zo heel dicht tegen je doelgroep aan kruipen. Maar vergeet ook de Care-fase niet. Dankzij social media kun je veel makkelijker dan voorheen met je doelgroepen in contact blijven. Een op een zelfs, als je dat organisatorisch voor elkaar krijgt. Blijf bij zenden en luisteren dus ook aan die Care-fase denken. Want wat is waardevoller (én kansrijker) dan van tevreden klanten ambassadeurs maken? Blijf hen in de Care-fase voeden met kennis, tips en adviezen over de producten en diensten die ze al hebben afgenomen. Reageer op gebruikservaringen. En blijf hen betrekken bij nieuwe producten en diensten. Dan maak je van dat See-Think-Do-Care-model een vicieuze cirkel. En is dat voor een marketeer niet het ideaalbeeld?

You may also like

Social shift als vertrekpunt van ...
on augustus 2, 2019

Social media gaan een centrale rol spelen in zowel interne als externe communicatie. Wij geloven ...

commentIcon 0 Comments
Koen Jordaans
Apostle als employer brand
on augustus 1, 2019

Werken bij Apostle: what’s in it for you?   Lijkt werken bij Apostle je wel wat? Terecht! 😊 Je ...

commentIcon 0 Comments
Koen Jordaans
Social Shift: medewerkers werven ...
on juli 17, 2019

Ik herhaal het uit den treure, maar de rol van je medewerkers is cruciaal bij de Social Shift. De ...

commentIcon 0 Comments
Marijn van Puijenbroek
Het effect van paid content ...
on juni 3, 2019

Merkzoekwoorden kunnen met meer dan 1000% verhoogd worden door middel van retargeting* Uit ...

commentIcon 0 Comments
Marijn van Puijenbroek
Social shift
on september 2, 2019

Kanteling in denken  Waarom is de Social shift ontstaan? De allerhoogste vorm van communicatie is ...

commentIcon 0 Comments
Koen Jordaans
Wat is social sales?
on juni 3, 2019

Een echte salesprofessional wil maar één ding: scoren. De Social Shift is daar een uitstekend ...

commentIcon 0 Comments
Chris Stomp